Радий бачити Вас на моєму блозі!

Головна сторінка

пʼятниця, 28 жовтня 2016 р.

Що робити після установки Windows

Напевно кожен з Вас задавався питанням, що робити після установки Windows? Що потрібно налаштувати, встановити першим ділом.

Так як найпопулярнішою ОС є Windows 7, установку якої описано в інеті дуже багато, налаштовувати будемо безпосередньо її, хоча даний план буде актуальний і для таких версій як: Vista, 8, 8.1, 10.
Налаштування Windows 7 після установки

Крок 1: Активація Windows

Насамперед необхідно активувати нашу систему. Якщо у вас є ключ, то він вводиться в процесі установки, або необхідно зайти в Панель управління - Система і безпека - Система, в самому низу знайдіть напис, що містить інформацію про те, що ваша копія не активовано і до кінця пробного періоду залишилося XX - днів. Якщо натиснути на цей напис, відкриється вікно, в якому необхідно буде ввести Ваш ключ активації.

Також можна активувати Windows по телефону, або ж скористатися кращою програмою для активації про яку я писав тут.
Крок 2: Установка потрібних драйверів

Далі необхідно перевірити, чи всі драйвера були встановлені чи ні. Зазвичай проблеми бувають з драйверами відеокарт і бездротовими мережевими адаптерами. Якщо які-небудь драйвера не встановлені, то необхідно скористатися диском, який йшов з комп'ютером або ноутбуком, або ж оновити через інтернет.
    Важливо, якщо навіть система підібрала драйвер для відеокарти і все працює і відображається добре, обов'язково скачайте і встановіть найсвіжіші драйвера з сайту виробника відеокарти, інакше вона не буде працювати в повну свою міць! Або оновіть за допомогою програми https://drp.su/ru/

Крок 3: Відключення контролю облікових записів (UAC)

Дана служба спрямована на забезпечення безпеки комп'ютера, контролює всі процеси в системі і оповіщає Вас про їх діяльність своїми постійними «настирливими» повідомленнями. Відключивши її, ви підвищуєте ризик зараження комп'ютера шкідливими програмами. Але якщо використовуєте антивірусне ПЗ на комп'ютері, то можете відключити цю службу в панелі управління.
Крок4: Вибір і установка антивіруса

Налаштування системи Windows припускає установку антивіруса. До даного процесу потрібно поставитися серйозно, адже від антивірусного ПЗ в першу чергу залежить безпека Вашого комп'ютера. У своїй практиці я перепробував безліч антивірусів, у кожного були свої плюси і мінуси. У підсумку мій вибір зупинився на двох антивирусах: Avast і Dr.Web. Перший я встановлюю клієнтам, які не бажають постійно шукати ключі або не розуміються на цих нюансах, а так само встановлений на роботі, на всіх комп'ютерах. Другий же стоїть у мене вдома, на моєму улюбленому комп'ютері і оберігає його від усякої «гидоти». Даний антивірус я вважаю найоптимальнішим. Всі інші, які я використовував до нього, а це і nod 32, і Касперський, Norton та інші, на мою думку набагато поступаються даним антивірусного продукту.
Крок5: Відключення автоматичного оновлення Windows

Дану функцію я завжди відключаю. Якщо чесно, мене дратують різні повідомлення на панелі завдань, та й деякі оновлення після установки часто вимагають перезавантаження комп'ютера. Тому, оновлювати систему раджу вручну, наприклад, раз на тиждень як це роблю я. Досить натиснути на кнопку "Перевірити оновлення", для пошуку нових оновлень. Далі система, якщо знайде щось новеньке, все зробить сама: завантажить їх і встановить, по завершенню чого, попросить перезавантажити комп'ютер.
Крок 6: Відключення повідомлень Центру підтримки

Я включив даний пункт в первинну настройку Windows, Ви ж можете пропустити цей крок, якщо боїтеся пропустити яке-небудь повідомлення від Центру підтримки.
Крок 7: настройки плану

За умовчанням в Windows встановлений режим «Збалансований», що часто призводить до зниження продуктивності. Для швидшої роботи необхідно вибрати режим «Висока продуктивність», що дозволить на порядок підвищити продуктивність ноутбука, але зі зменшенням часу роботи від батареї! 
Крок 8: Візуальні ефекти Windows, відключаємо зайве на слабких комп'ютерах

За допомогою відключення візуальних ефектів на слабких ПК, можна добитися хорошого приросту продуктивності. Але на будь-яких, потужних або слабких комп'ютерах я відключаю «Показ вмісту вікна під час перетягування". Мені, наприклад, зручніше перетягувати вікно, і бачити що знаходиться під ним.
Крок 9: Встановлюємо розмір файлу підкачки Windows 7 та інших ОС

Даний файл використовується для зберігання частини запущених програм або яких-небудь файлів у разі браку обсягу ОЗУ. Зазвичай система встановлює розмір за замовчуванням відносно встановленої оперативної пам'яті. У разі якщо обсяг ОЗУ досить великий, то розмір файлу підкачки варто зменшити, якщо навпаки, то трохи збільшити. Так само його можна перенести на інший жорсткий диск (якщо у вас їх декілька), для більш швидкої роботи системи.
Крок 10: Включення ReadyBoost

Дана технологія розроблена для підвищення продуктивності комп'ютера за рахунок використання незайнятого місця на підключених до комп'ютера знімних носіях для зберігання кеша. Дуже зручно використовувати на ноутбуках зі слотами під SD - флешки.
Крок 11: Оновити DirectX до останньої версії

Даний компонент відповідає за оптимізацію і продуктивність мультимедійних та графічних можливостей Windows, і його необхідно оновити до останньої актуальної версії через офіційний сайт розробника Microsoft.
Крок 12: Установка браузера і Adobe Flash Player

Який браузер встановлювати - це справа кожного. Я використовую Mozilla Firefox, і вважаю його найкращим. Дуже зручний, функціональний і на слабких комп'ютерах, як показала практика, працює швидше Google. Звичайно ж, Ви можете використовувати вбудований браузер Internet Explorer, але на ньому, як кажуть, - «Далеко не заїдеш».
Adobe Flash Player необхідний для відтворення різних відео на сторінках сайтів, для прослуховування музики онлайн, так само для запуску різних Flash - ігор.
Крок 13: Установка необхідних програм для Windows

Першим ділом я завжди встановлюю архіватор WinRAR, необхідний для перегляду і створення архівів. Потім необхідно встановити програму для відкриття текстових документів, це може бути або MS Office, або OpenOffice. Для відтворення мультимедійних файлів, необхідно встановити K-Lite Codec Pack, і який-небудь плеєр типу AIMP3 для програвання музичних файлів. Це досить популярні і якісні продукти, які легко знайти в інтернеті. Так само можна встановити Ccleaner, для видалення різного сміття і очищення реєстру.
Крок 14: Налаштування автозапуску програм Windows, зміна додаткових параметрів завантаження
Один з важливих моментів в налаштуванні Windows, що впливає на швидкість завантаження системи і робочого столу, а так само на продуктивність в цілому. Після установки програм, необхідно перевірити автозапуск на наявність зайвих записів, якщо такі є, то варто їх прибрати, так як ці програми будуть висіти в оперативній пам'яті з моменту запуску ос, цим збільшуючи час запуску Windows і знижуючи продуктивність в цілому.
У додаткових параметрах завантаження утиліти msconfig, варто встановити максимальне число ядер процесора, які будуть задіяні при запуску операційної системи. Даний параметр дозволить збільшити швидкість запуску ОС.
Крок 15: Очищення Windows від сміття і дефрагментація

Після установки системи і різних програм завжди залишається різне сміття: тимчасові файли і інше, які захаращують систему. Необхідно їх позбутися, використавши спеціальну програму, наприклад, CCleaner. З її допомогою, так само можна очистити реєстр.
Після очищення системи, коли в ній не залишилося сміття і тимчасових файлів, необхідно зробити дефрагментацію системного розділу, що підвищить продуктивність системи, розташувавши фрагментовані файли послідовно на диску.
Крок 16: Відключаємо автозапуск зі знімних носіїв

Комусь дана функція автозапуску з носіїв подобається і зручна, але вона несе в собі приховану загрозу. Багато видів вірусних програм шляхом автозапуску заражають комп'ютери, перебуваючи на флешці. Що б це запобігти я всім раджу відключати дану опцію.
Крок 17: Створення резервної копії системи

Коли система максимально оптимізована і підготовлена ​​до експлуатації, необхідно зробити її резервну копію - створити образ системного розділу. Це робиться стандартним засобом Windows, під назвою «Архівація даних».
Запитайте навіщо це потрібно? Відповідаю:
Резервна копія необхідна для відновлення ОС у випадках її пошкодження і непрацездатності. Якщо її відновити з даного образу, у Вас буде «чиста», без помилок, робоча система. Всі встановлені програми і зроблені налаштування до шістнадцятого кроку включно будуть збережені!
Якщо це все зробите то і ПК добре працювати буде.